Noi92 nieuws

Meesterspionnen

Door de geschiedenis heen zijn er belangrijke spionnen geweest. Spioneren begon duizenden jaren geleden al. In het geheim gingen spionnen bijvoorbeeld naar het kamp van de vijand om op zoek te gaan naar de aanvalsplannen. Als hun missie slaagde, waren ze een held. Maar er waren ook risico’s, want als je werd gepakt dan werd je niet mild gestraft. Spionnen werden in dienst genomen om informatie te bemachtigen die de vijand liever geheim zou houden. De spionnen gaven deze informatie door.

Tegenwoordig is het leven van een spion nog steeds een gevaarlijk beroep, daarom is het belangrijk om als spion zoveel mogelijk in het geheim aan de slag te gaan en niemand te vertellen over je werkzaamheden. Spionnen kunnen de loop van de geschiedenis zelfs veranderen. Zo gaan spionnenn bijvoorbeeld op zoek naar aanvalsplannen, presidenten met campagne-geheimen of bedrijven en zakenmensen. Wat zijn beroemde spionnen uit de geschiedenis?

Sidney George Reilly had een grote kennis van talen en hij ontwikkelde zich tot meesterspion. Zijn echte naam was Georgi Rosenblum. In de Eerste Wereldoorlog wist hij met een uniform aanwezig te zijn bij een vergadering van de Duitse legerleiding. Later was hij ook betrokken bij een mislukte staatsgreep (een gewelddadige opstand waarbij de oude regering wordt verdreven of vermoord) en aanslag op de russische leider van de Sovjet-Unie: Lenin. Uiteindelijk is deze meesterspion gevangengenomen.

Cambridge Five is de bijnaam voor een groep Britse spionnen die tijdens hun studie in Cambridge werden aangenomen om voor de Sovjet-Unie te werken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna deden ze dit met succes. Een van de leden werd ingezet voor de ambassade in Washington om te controleren wie van zijn collega’s werd verdacht van spionageactiviteiten.

Margaretha Zelle is een Nederlandse spion en werd in Leeuwarden geboren. Ze was een artiest die in het circus en als schildermodel werkte en later danseres werd. Haar artiestennaam was Mata Hari. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was zij vaak te vinden onder de militairen. Ze werd verdacht van spionage, maar niemand wist precies voor wie ze werkte. Uiteindelijk is ze in Parijs gearresteerd en veroordeeld voor spionage in Duitsland.

Robert Hanssen was een medewerker van de FBI en verkocht geheime informatie door aan Rusland. Hij kon 22 jaar zijn gang gaan als geheim agent, zonder dat de FBI hem doorhad. Hanssen heeft tijdens zijn leven als spion veel geld verdiend. Hij heeft in totaal meer dan een miljoen dollar en diamanten ontvangen met deze bijbaan. Hij zit op dit moment in de gevangenis om een levenslange straf uit te zitten.

Eli Cohen werd geboren in Egypte, waardoor hij de Arabische taal vloeiend sprak. Hij werd door de geheime dienst in Israël aangenomen om uiteindelijk in Syrië geplaatst te worden. In Syrië wist Cohen het vertrouwen te winnen van veel militairen die bij hem thuis kwamen om feesten bij te wonen. Cohen werd een beroemde spion omdat hij het idee had aan de militaire leiding van Syrië om euclyptusbomen te planten bij bunkers zodat de soldaten konden bijkomen in de schaduw. Hierdoor werd er precies in kaart gebracht waar de bunkers zich bevonden en was dit vanuit de lucht goed te zien. Voordat de informatie tijdens de Zesdaagse Oorlog in gebruik kon worden genomen was Cohen al ontmaskerd en werd hij terect gesteld.

Zoals je hebt gelezen is het worden van een meesterspion niet zonder gevaar. Voor veel spionnen is het beroep van journalist een goede dekmantel. Het geeft tenslotte een goede reden waarom je in een land bent en het kan ook je nieuwschierigheid geheimhouden. Gelukkig zijn onze spionnen bij Het Nationaal Opsporings Instituut goed beveiligd!

Plaats reactie

Iedereen mag reageren op dit bericht, hou het wel gezellig. Laat iedereen zelf de missie oplossen en zet geen oplossingen in de comments. Post ook geen persoonlijke informatie, let op: iedereen kan dit lezen! Bij schelden of pesten word je direct geblokkeerd.


Beveiligingscode
Vernieuwen