Noi92 nieuws

Hoe word je spion of geheim agent?

Wil jij graag een carrière als spion? Het klinkt super spannend, maar is dat het ook? En welke technieken moet je beheersen om spion te kunnen worden? Wij leggen het je uit.

Spion worden

Heb je wel eens een James Bond film gezien? De gevaarlijke dingen die James Bond in de films doet, doe je in het echte leven als spion eigenlijk niet. Sommige spionnen doen wel levensgevaarlijk werk, maar de meeste spionnen zijn meer met hun hersens aan het werk dan dat ze aan het vechten zijn. Een spion draagt ook eigenlijk geen wapen, laat staan dat je iemand mag vermoorden. Spionnen zijn er bijvoorbeeld om binnen te dringen in een bepaalde organisatie om zoveel mogelijk informatie te achterhalen. Soms hoef je niet eens spion van beroep te zijn, maar kun je ook als burger gevraagd worden voor spionagewerkzaamheden. Als spion moet je onopvallend te werk kunnen gaan. Anders kunnen er zomaar gevaarlijke situaties ontstaan waarbij soms mensenlevens op het spel staan. Spionnen maken gebruik van een schuilnaam. Dit is niet hun echte naam en deze naam gebruiken ze om onherkenbaar te kunnen werken.


Spionagetechnieken

Als spion maak je gebruik van verschillende methoden om informatie te verkrijgen. Daarbij kun je bijvoorbeeld communicatiemiddelen inzetten. Een spion kan een vriendschap aangaan met een persoon. Na een tijd bouwt de spion een vertrouwensband op met deze ‘vriend’ en lijkt het vanzelfsprekend dat deze zogenaamde vriend tegenprestaties gaat leveren, zoals bijvoorbeeld het geven van geheime informatie. Ook kan een spion de techniek chantage inzetten om aan bewijsmateriaal te komen. Deze manier kost soms wel jaren. Een spion kan werknemers van een bedrijf aansporen om informatie te geven. De medewerker doet dit vaak voor geld of erkenning.

Naast het inzetten van de spion zelf, kan hij/zij er ook voor kiezen om techniek in te zetten bij spionage. Daarbij kun je denken aan het afluisteren van telefoongesprekken, het plaatsen van afluisterapparatuur en richtmicrofoons in muren of meubels. Ook inbreken, kopiëren of stelen van documenten komt voor. Digitale spionage komt steeds vaker voor. Op afstand kan de spion zo aan belangrijke informatie komen door bijvoorbeeld toegang te krijgen tot beschermde persoonsgegevens of een inbreuk te doen bij de overheid of een bedrijf. Spionnen worden ingezet om de overheid te beveiligen. Zo voert een spion veiligheidsonderzoeken uit om spionagerisico’s te beperken. Dit kan gaan om het controleren op afluisterapparatuur in werk- en vergaderruimtes.


Eigenschappen

Een spion moet in het bezit zijn van een aantal belangrijke en onmisbare eigenschappen.

1. Snel en sluw: je moet vaak heel snel beslissingen nemen als spion. Je hebt dus een goede dosis sluwheid en snelheid nodig. Natuurlijk word je als spion getraind en leer je bepaalde vaardigheden aan. Maar het moet in je je zitten dat je zelf met oplossingen komt, logisch kunt redeneren en op basis daarvan conclusies trekt en niet bang zijn om veel informatie te ontcijferen.

2. Lef: om als spion aan de slag te gaan moet je behoorlijk wat lef hebben. Soms kom je in gevaarlijke en zelfs levensbedreigende situaties terecht. Daar moet je wel wat voor over hebben. Door terug te kijken naar je verleden kun je bepalen hoe je eerder bent omgegaan met onbekende en moeilijke situaties. Ging dit je altijd makkelijk af en kon je jezelf redden uit lastige situaties? Dan ben je mogelijk geschikt als spion.

3. Creatief: Je moet creatief zijn door altijd met geschikte oplossingen te komen. Soms moet je gekke dingen bedenken om jezelf uit een situatie te redden. Je moet mensen kunnen overtuigen van jouw waarheid.

4. Geduld: Je moet de tijd nemen om een inlichtingenpositie op te bouwen, met kennis en vertrouwen. Eigenlijk zoek je allerlei puzzelstukjes bij elkaar om uiteindelijk de puzzel in elkaar te leggen.

Bij het Nationaal Opsporingsinstituut (Noi92) worden jonge Spyctives opgeleid. Een Spyctive is iemand tussen de 7 en 15 jaar, met de kwaliteiten van een spion (in het Engels een spy) en een detective. Een Spyctive is dus een combinatie van een Spy en een Detective. Als Spyctive los je misdaden op. Dit doe je door bewijs te onderzoeken, codes te kraken, aanwijzingen te volgen etc. Je wordt hierbij geholpen door het Nationaal Opsporingsinstituut (Noi92). Bij Noi92 ga je als Spyctive op missie.

Een missie kun je met je vrienden doen, met bijvoorbeeld een feestje als dekmantel. Hierdoor weten anderen niet dat je eigenlijk een misdaad aan het oplossen bent. Maar je kunt ook via de website van Noi92 deelnemen aan online missies. Voor elke missie die jij oplost, verdien je Skills. Met deze Skills, kun je groeien in rang.


Reacties  

+2 #2 cyberagent8 09-02-2024 15:38
Eva zei:
Ik zou zo graag een spyctive willen worden!
8)

Eva zei:
Ik zou zo graag een spyctive willen worden!
8)

dat ben je eigenlijk al he, eva!
Melden aan beheerder
+7 #1 Eva 18-06-2021 16:03
Ik zou zo graag een spyctive willen worden!
8)
Melden aan beheerder

Je hebt geen rechten om een reactie te schrijven.