Noi92 nieuws

fake news

Je hebt er vast wel eens van gehoord: nepnieuws. De makers hiervan willen de lezer iets laten geloven door het eruit te laten zien als een officieel nieuwsericht, maar als je de feiten gaat controleren, blijkt dit lang niet altijd waar te zijn. Nepnieuws is verzonnen nieuws of nieuws dat een beetje is aangepast. Bijvoorbeeld door een stukje van het verhaal weg te laten of door er iets bij te verzinnen.

Maar waarom is er eigenlijk nepnieuws? Nepnieuws kan ervoor zorgen dat we onwaarheden als waarheid aannemen. Hierdoor kan onze kijk op dingen worden beïnvloed door mensen die kwaad willen, zoals bendeleden. Daarnaast kunnen de makers geld verdienen aan iedere lezer die op het artikel klikt. Als lokaas worden vaak spannende titels gebruikt, zodat mensen er sneller op klikken.

De makers van nepnieuws worden steeds slimmer. Zo kunnen zij via algoritmes nepnieuws creëren. Dit wil zeggen dat zij door persoonlijke informatie te gebruiken nepnieuws maken dat aansluit bij de beleveniswereld van de lezer. Hiervoor worden onder andere zoektermen op Google, likes op Facebook of abbonementen op nieuwsbrieven voor gebruikt. Door deze slimme aanpak lijkt het nieuws al snel geloofwaardig voor de betreffende lezer. Nepnieuws gaat niet alleen om een stukje tekst, maar het kan ook om foto’s en filmpjes gaan. Of een YouTube video. Zelfs volgers kunnen nep zijn.

Om dit probleem aan te pakken, willen we de fake news artikelen verzamelen. Door deze gegevens te verzamelen kunnen we een algoritme maken, waarmee nepnieuws automatisch wordt bestempeld als nepnieuws. Dit voorkomt dat mensen het nieuws massaal zullen delen met de rest van de wereld en het als waarheid aannemen.

Hiervoor kunnen we jouw hulp gebruiken. Kom je een artikel tegen waarvan je denkt: “Dit is niet helemaal pluis?” Deel dat dan in de reacties. Door dit te delen, kunnen we leren om het te herkennen en kunnen we er samen een stokje voor steken.

Hoe herken je nepnieuws?

  • - Wie heeft het bericht gemaakt; bestaat deze persoon wel echt?
  • - Speelt de titel in op je emotie; is de titel bijvoorbeeld heel heftig of erg overdreven?
  • - Is het een mening of een grap; waarom is het artikel geschreven?
  • - Is het nieuws ook te vinden via andere nieuwskanalen?
  • - Klopt de datum wel?
  • - Welke bron is gebruikt; dus waar komt het nieuws vandaan?

Je hebt geen rechten om een reactie te schrijven.