Noi92 nieuws

Een geheim agent

Wil jij graag een carrière als geheim agent? Het klinkt super spannend, maar is dat het ook? En welke technieken moet je beheersen om geheim agent te kunnen worden? Wij leggen het je uit in deze blog.

Geheim agent worden

Heb je wel eens een James Bond film gezien? Die gevaarlijke dingen doet niemand als je geheim agent bent. Sommigen doen levensgevaarlijk werk, maar de meeste spionnen werken gewoon op kantoor. Geen enkele medewerker draagt een wapen, laat staan dat je iemand mag vermoorden. Spionnen zijn er om bijvoorbeeld om binnen te dringen in een bepaalde organisatie om zoveel mogelijk informatie te achterhalen. Soms hoef je niet eens geheim agent van beroep te zijn, maar kun je ook als simpele burger gevraagd worden.

Het is nodig om als spion onopvallend te werk te gaan. Anders kunnen er zomaar gevaarlijke situaties ontstaan waarbij soms mensenlevens op het spel staan. Spionnen maken gebruik van een schuilnaam. Dit is niet hun echte naam en deze naam gebruik je als spion om jezelf onherkenbaar te maken.

Spionagetechnieken

Als spion maak je gebruik van verschillende methoden om informatie te verkrijgen. Daarbij kun je bijvoorbeeld communicatiemiddelen inzetten. Een spion kan een vriendschap aangaan met een persoon. Na een tijd bouw je een vertrouwensband op met de ‘vriend’ en lijkt het vanzelfsprekend dat deze zogenaamde vriend tegenprestaties gaat leveren, zoals bijvoorbeeld het geven van geheime informatie. Ook kun je de techniek chantage inzetten om aan bewijsmateriaal te komen. Deze manier kost soms wel jaren. Als spion kun je werknemers van een bedrijf aansporen om informatie te geven. De medewerker doet dit vaak voor geld, persoonlijke motieven, erkenning of gevoelens van onwrede en wraak. De spion speelt bewust op deze factoren in.

Naast het inzetten van de spion zelf, kun je er ook voor kiezen om techniek in te zetten bij spionage. Daarbij kun je denken aan het afluisteren van telefoongesprekken, het plaatsen van afluisterapparatuur en richtmicrofoons in muren of meubels. Ook inbreken, kopiëren of stelen van documenten komt voor. Digitale spionage komt steeds vaker voor. Op afstand kan de spion zo aan belangrijke informatie komen door bijvoorbeeld toegang te krijgen tot beschermde persoonsgegevens of een inbreuk te doen bij de overheid of een bedrijf. Spionnen worden ingezet om de overheid te beveiligen. Zo voert een spion veiligheidsonderzoeken uit om spionagerisico’s te beperken. Dit kan gaan om het controleren op afluisterapparatuur in werk- en vergaderruimtes.

Eigenschappen

Een spion moet in het bezit zijn van een aantal belangrijke en onmisbare eigenschappen.

1. Intelligent: je moet vaak heel snel beslissingen nemen als spion. Je hebt dus een goede dosis intelligentie nodig. Natuurlijk word je als geheim agent getraind en leer je bepaalde vaardigheden aan. Maar het moet in je je zitten dat je zelf met oplossingen komt, logisch kunt redeneren en op basis daarvan conclusies trekt en niet bang zijn om veel informatie te ontcijferen.

2. Lef: om als spion aan de slag te gaan moet je behoorlijk wat lef hebben. Soms kom je in gevaarlijke en zelfs levensbedreigende situaties terecht. Daar moet je wel wat voor over hebben. Door terug te kijken naar je verleden kun je bepalen hoe je eerder bent omgegaan met onbekende en moeilijke situaties. Ging dit je altijd makkelijk af en kon je jezelf redden uit lastige situaties, dan ben je mogelijk geschikt als geheim agent.

3. Creatief: Je moet creatief zijn door altijd met geschikte oplossingen te komen. Je moet hier slim voor zijn, maar ook lef voor hebben. Soms moet je gekke dingen bedenken om jezelf uit de situatie te redden. Je moet mensen kunnen overtuigen van jouw waarheid.

4. Geduld: Je moet de tijd nemen om een inlichtingenpositie op te bouwen, met kennis en vertrouwen. Eigenlijk zoek je allerlei puzzelstukjes bij elkaar om uiteindelijk de puzzel in elkaar te leggen.

Je hebt geen rechten om een reactie te schrijven.