Noi92 nieuws

Ceasar alfabet

Het is niet zo eenvoudig om een boodschap aan iemand te versturen en tegelijkertijd te voorkomen dat iemand anders het bericht kan lezen. Post kan onderschept worden, de telefoon kan afgeluisterd worden en de computer kan gehackt worden. Vooral bij militaire boodschappen die vaak strikt geheim zijn, is dat altijd een probleem geweest. Er werden allerlei manieren verzonnen om berichten geheim te houden. Vroeger werden er bijvoorbeeld slaven kaal geschoren om vervolgens de geheime boodschap op hun hoofd te schrijven. Wanneer het haar weer was aangegroeid, moesten ze op pad om de boodschap over te brengen.

Tegenwoordig wordt er nog steeds gebruik gemaakt van geheimschrift of cryptologie. In de loop der jaren zijn er verschillende geheimschriften ontwikkelt.

Het Caesar alfabet

Het Ceasaralfabet is een methode die werd gebruikt door Julius Caesar, een Romeinse keizer die leefde van 100 tot 44 voor Christus. Deze methode wordt nog steeds gebruikt. Om een boodschap te kunnen ontcijferen heb je hiervoor een sleutel nodig, bijvoorbeeld een codewoord. De sleutel die je moet gebruiken bij het Caesaralfabet is dat elke letter uit de boodschap wordt vervangen door een letter die 3 plaatsen verder in het alfabet staat.Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een andere sleutel te gebruiken.

Kun jij deze boodschap oplossen?
VFKLHW HHQV RS!

Soms weet je de sleutel niet en moet je er zelf zien achter te komen welke sleutel je moet gebruiken om een boodschap te ontcijferen.

Kun jij een boodschap schrijven in Ceasar alfabet?

Je hebt geen rechten om een reactie te schrijven.