Noi92 nieuws

Vigenèrecode

Caesar-codes kunnen makkelijk gekraakt worden. Daarom heeft een Fransman, genaamd Blaise de Vigenère een beter systeem bedacht die een beetje lijkt op de Caesar-codering. In plaats van een codeletter wordt er een codewoord gebruikt. Hierbij wordt voor elke letter van de boodschap steeds een andere verschuiving gebruikt. Dit codewoord wordt boven de originele tekst (= klare boodschap) geschreven. Iedere letter wordt daarna volgens een Caesar-codering gecodeerd, met als codeletter de letter die erboven staat.

Een voorbeeld: we nemen als codewoord "SPYCTIVE" en coderen de tekst "een combinatie tussen een spion en een detective". Eerst schrijven we het codewoord boven de originele tekst:

SPY CTIVESPYCT IVESPY CTI VESPY CT IVE SPYCTIVES

een combinatie tussen een spion en een detective

Voor het coderen gebruiken we de volgende codeertabellen:

Nu wordt de eerste letter, de e, gecodeerd met de letter S. Dit levert een W op. De tweede letter, opnieuw een e, wordt gedoceerd met de codeletter P en levert de T op, de derde letter, de n, wordt gecodeerd met de codeletter Y en levert de letter L op. Zo ga je steeds verder totdat je de volledige codering hebt. De volledige codering in dit geval is: WTLEHUWMFPRKXBPWKTLGXVNTADLGGLZXWRRKOM

En nu jij: zet de volgende klare tekst 'MISSIE GESLAAGD' om in een cijfertekst. Het sleutelwoord is geheim.

Plaats reactie

Iedereen mag reageren op dit bericht, hou het wel gezellig. Laat iedereen zelf de missie oplossen en zet geen oplossingen in de comments. Post ook geen persoonlijke informatie, let op: iedereen kan dit lezen! Bij schelden of pesten word je direct geblokkeerd.


Beveiligingscode
Vernieuwen